Biblioteca Municipală "Radu Rosetti" Onești
Limba
Coperţi

Albu, Marius

Nume Persoană: Albu, Marius
Naționalitate: RO
Limba: Română
Note Generale: Strungar
Note Generale: Navigaţie, Alpinism, Escaladă, Speologie, Schi de tură, Fotografie
Notă biografică şi de activitate: Data naștere: 1957 ?
Notă biografică şi de activitate: Loc naștere: Oneşti, jud. Bacău
Notă biografică şi de activitate: Este primul român care a făcut înconjurul lumii într-o ambarcaţiune cu vele, această expediţie a constituit o "recidivă", după ce, în urmă cu doi ani, tot pe Aconcagua, a urcat doar până la 5.000 de metri înălţime.
Notă biografică şi de activitate: 1978-1982 Speolog în cadrul Clubului "Carst Bacău", fiind membru fondator. În această perioadă am descoperit, explorat şi cartat peste 100 de peşteri şi avene noi.
Notă biografică şi de activitate: 1983-1989 Împreună cu ciţiva tineri pasionaţi din Bacău am pus bazele alpinismului în localitate. În această perioadă am realizat următoarele performanţe:
Notă biografică şi de activitate: 1985 - Prima ascensiune băcauană de iarnă în masivul Piatra Craiului.
Notă biografică şi de activitate: 1986 - Parcurgerea crestei Făgăraşului iarna, premieră băcăuană. În vara aceluiaşi an, am pitonat în premieră naţională trei trasee în masivul Munticelu. Traseul Hades- 3 lungimi de coardă, grad de dificultate -3B; Traseul Sfinx- 4 lungimi de coardă grad, de dificultate -5A; Traseul Phoenix- 5 lungimi de coardă, grad de dificultate -5B.
Notă biografică şi de activitate: 1987 - Prima tentativă de a parcurge creasta meridionalilor iarna. Am parcurs trei sferturi din distanţă.
Notă biografică şi de activitate: In vara aceluiaşi an am construit o ambarcaţiune cu vele de mici dimensiuni cu care plănuiam să ajung în Turcia. Expediţia s-a încheiat pe coasta Bulgariei.
Notă biografică şi de activitate: 1988 - Parcurgerea meridionalilor iarna în 29 de zile; a fost prima echipă din Moldova, care a realizat această performanţă.
Notă biografică şi de activitate: 1989 - Parcurgrea crestei Făgăraşului iarna.
Notă biografică şi de activitate: Am construit un catamaran (o ambarcaţiune cu două corpuri) cu care am navigat până la Istambul.
Notă biografică şi de activitate: 1990 - Am construit yachtul Phoenix. În luna iulie am efectuat o croazieră pe ruta: Constanţa-Atena şi retur - 900 de mile. Am traversat strâmtoarea Bosfor, Marea Marmara, strâmtoarea Dardanele, Marea Egee.
Notă biografică şi de activitate: 1991 - În luna februarie am străbătut creasta Făgăraşului iarna cu o echipă de alpinişti din Bacău. -în luna iulie am efectuat o croazieră cu yachtul "Traian" pe ruta Constanţa-Atena (portul Pireus) -450 de mile.
Notă biografică şi de activitate: 1992 - croazieră cu yachtul Phoenix pe ruta:Constanţa- Atena şi retur -900 de mile. Am traversat strâmtoarea Bosfor, Marea Marmara, strâmtoarea Dardanele, Marea Egee.
Notă biografică şi de activitate: 1993 - Prima tentativă de efectuare a înconjurului lumii. Am părăsit portul Constanţa în luna noiembrie; în Marea Neagră s-a rupt catargul, în timpul unei furtuni. M-am oprit un an în Grecia pentru a remedia stricăciunile.
Notă biografică şi de activitate: 1994-1997 - Am realizat înconjurul lumii cu yachtul Phoenix. A fost prima performanţă românească de acest gen, cu o ambarcaţiune românească şi echipaj românesc.
Notă biografică şi de activitate: 1997 - 1998 - croazieră cu yachtul Phoenix, din Constanţa până în insula Saint-Martin (Arhipelagul Caraibe). Am traversat Oceanul Atlantic; în total am parcurs 1997 - 1998 - croazieră cu yachtul Phoenix, din Constanţa până în insula Saint-Martin (Arhipelagul Caraibe). Am traversat Oceanul Atlantic; în total am parcurs 7 350 mile marine.
Notă biografică şi de activitate: 1998 - Am efectuat o croaziera cu yachtul "Blue Diamond" din insula Saint-Martin pînă în insula Trinidad. Am parcurs 460 de mile marine.
Notă biografică şi de activitate: 1999 - 2000 Am navigat din insula Saint-Martin pînă în Australia. Am traversat Marea Caraibelor şi Oceanul Pacific, în total, 11 200 de mile marine.
Notă biografică şi de activitate: 2001 - ianuarie. Am efectuat o expediţie în Acocagua (America de Sud). Am ajuns pînă la altitudinea de 5 300 m. - martie. Am navigat cu yachtul Maove din insula Trinidad până în Panama traversând canalul.Am străbătut 1 100 de mile marine. octombrie- Am navigat cu yachtul Phoenix din Australia până în Noua Caledonie şi retur, 2 000 de mile marine.
Notă biografică şi de activitate: 2002 - între lunile iunie-august am navigat cu yachtul Phoenix din Brisbane, Australia până în Singapore. Am parcurs 3259 mile marine.
Notă biografică şi de activitate: 2003 - ianuarie. Am organizat prima expediţie românească pe cel mai înalt vulcan activ din lume, Ojos del Salado 6 893 m altitudine. Expediţia a avut succes; toţi membrii expediţiei au ajuns pe vârf. Cu această ocazie au mai fost cucerite în premieră românească vârfurile: Cerro de Maricunga 4 900 m; Mulas Muertas 6 000 m. Tot în premieră românească, am am ajuns cu o maşină de teren la altitudinea de 5 100 m. Am străbătut 600 km prin deşertul Atacama, cel mai uscat deşert din lume. Din octombrie până în decembrie am navigat cu yachtul Phoenix din Singapore până în Thailanda. Am parcurs 538 mile marine.
Notă biografică şi de activitate: 2004 - începînd din luna ianuarie am navigat până la inceputul lunii mai (04.05) parcurgind distanţa Thailanda - România de 5754 mile marine. Astfel am incheiat pentru a doua oară înconjurul lumii cu yachtul Phoenix. iulie - august, am pitonat in premieră în Peretele Suhardului din Cheile Bicazului traseele: Casa de Piatră, Cătălina,Forever Young,
Notă biografică şi de activitate: 2005 - expediţie in munţii Alpi. Am cucerit vârfurile: Dufourspitze, 4 634 m,Mont Blanc du Tacul, 4 4247 m. am pitonat în premieră în peretele Suhardului din Lacu Roşu, traseele Floare de Colţ, Dark, Tom Degeţel.
Notă biografică şi de activitate: 2006 - ianuarie. Expediţie in Aconcagua 6959 m (America de Sud), unde am cucerit vârful în data de 5 februarie. Iulie .Expediţie în munţii Alpi. Am ajuns pentru a doua oara pe vârful Dufourspitze 4 634 m. În premieră băcăuană, am cucerit vârful Matterhorn, 4478 m. Am cucerit şi cel mai înalt vârf din Alpi: Mont Blanc, 4807 m.
Notă geografică: Bacău
Locuri și date asociate entității: 1957 ?, Loc: Oneşti, jud. Bacău,
Sursa: http://explorer.org.ro/index.php
Țara sursă: RO: BMON
Lucrări: 3 lucrari in 6 publicatii in 1 limbi
Vă rugăm să schimbaţi parola